Big bags zijn één van de efficientste verpakking in de industrie, maar zijn als afvalstroom lastig te organiseren. Dit komt doordat zij volumineus zijn en zich door hun stugheid lastig laten opvouwen/verkleinen. Een container met big bags bevat meer lucht dan plastic. Daarom is het comprimeren van de zakken al snel een kostenbesparende maatregel.
Voor het comprimeren van big bags is er een aantal opties:
- een balenpers
- een zakkenverdichter middels schroefpers
- een 'zakkenroller' (verdichting middels het oprollen van de big bags)
De reguliere balenpers met hydrauliek aandrijving is de meest gebruikte machine om afval te comprimeren. Voor het samenpersen van big bags is niet elke balenpers geschikt. Aan een aantal randvoorwaarden moet worden voldaan:
(1) de vulopening moet voldoende groot zijn; eenmaal gebruikt, zetten de big bags uit, waardoor de vulopening ruim genoeg moet zijn om de zakken in de perskamer te plaatsen. Een vulopening van 1 meter bij 50 cm adviseren wij wel als minimum.
(2) de pers moet voldoende perskracht hebben; big bags zijn stug en er is aardig wat kracht nodig ze samen te persen tot een compacte baal. Wij werken vooral met een 25 en 30 tons pers, waarmee je balen van 200 tot 250 kg kan maken. Een perskracht die lager is dan 25 ton, is ook mogelijk, maar je balen zullen al gauw minder dan 200 kg wegen waarmee je extra transportkosten hebt. Echter; niet enkel de perskracht beinvloedt de mate van compactheid, ook hoe de perskracht wordt overgebracht. Een persblok dat aangedreven wordt met 1 enkele hydrauliekstang, zal minder efficient zijn dan een persblok dat met 2 kruislings bewegende hydrauliekstangen.
Een alternatief voor hydraulische comprimeren is samenpersen middels een schroefpers. De lucht wordt middels de schroefbeweging "eruit gewrongen". Het voordeel van een schroefpersinstallatie ten opzichte van een hydraulische machine, is dat het ontwerp relatief eenvoudig is. Een kast waar de zakken ingekieperd kunnen worden, een electro-motor en een schakelkast; meer is er niet nodig. Het stroomverbruik - geen bijzaak in deze tijd - is vele male lager dan bij een reguliere balenpers. Het grote nadeel is dat de gecomprimeerde zakken vele malen minder verdicht zijn dan met een hydraulische pers, waardoor de hogere transportkosten de lagere energie- en onderhoudskosten te nietdoen.
Verdichting met een schroefpers vindt men dikwijls terug in omgevingen waar men werkt met enig explosiegevaar (ATEX). Dikwijls worden big bags gevuld met poeders die snel vlam kunnen vatten of kunnen exploderen, waardoor verdichting middels hydrauliek niet gewenst is.
Producenten van zakkenverdichters met schroefpers: Van Beek en Pallamatic