Big bags hergebruiken

Als big bags zijn gebruikt, belanden ze dikwijls in een afvalcontainer….en is de eerste reactie: “waar kunnen we de afvalbigbags laten recyclen"? In google zijn de aanbieders voor het recyclen van pp big bags, of te wel polypropyleen, talrijk.

Sinds enkele jaren heeft deAfvalMarkt.nl zich met succes toegelegd op het hergebruiken van big bags - wij verkopen deze in Nederland, als buiten Nederland.

Recycling en hergebruik van big bags uitgelegd

Vaak wordt ‘recycling’ gebruikt als men hergebruik bedoelt. Andersom komt minder vaak voor.
Big bags die worden gerecycled, gaan eerst door een shredder om tot kleinere stukjes gehakt te worden. Na een wasbeurt en droogproces, worden de kleine stukjes uiteindelijk met warmte omgezet in plastic korrels. De korrels worden vervoerd naar kunststof verwerkende productiebedrijven, bijvoorbeeld om emmers te produceren.

Het hergebruiken van big bags (ook wel 'fibc' genoemd) is dus de big bag heel laten, zodat deze nogmaals gebruikt kan worden.

Wat is nodig om big bags te hergebruiken?

Een ‘hele’ zak!

Sowieso moeten de zakken heel zijn. In veel productieprocessen (vaak chemie gerelateerd) snijdt men de zakken kapot, om de stroming (flow) te versnellen. Helaas kunnen deze zakken enkel nog voor recycling worden ingezet.

In de voedingsmiddelenindustrie zijn er vaak eisen om de zak niet kapot te snijden, omdat er polyprop rafels in het product kunnen komen. Echter in de praktijk blijkt dat men zelfs in “high care area’s” toch de big bag kapot snijden….
In de kunststofindustrie, met veel goedstromende producten, zoals korrels en maalgoed, laat men de zakken dikwijls ongeschonden.

Losslurf 

De big bags die u aan de kant van de weg ziet staan, zijn dikwijls "zandbigbags"; de 1-kuubers waarvan de big bag enkel gelost kan worden door het zand eruit te scheppen, dan wel de onderkant open te snijden. Deze big bags lenen zich niet goed voor hergebruik, omdat ze meestal kapot gesneden worden, en het zand de persmachine vaak geen goed doet...Echter; in de industrie zijn veel big bags voorzien van een "losslurf". Met een ruk aan een touwtje wordt de slurf geopend en stroomt het materiaal uit de zak: ideaal voor hergebruik!

Maatvoering big bag

Net zoals met pallets, worden big bags op maat verkocht. Hierbij geldt dat er in de markt aanzienlijk meer kleinere maten (<1,40m) voorhanden zijn, dan grotere maten. De afzetmogelijkheden voor echt kleine maten, zoals onder 1 meter hoogte, zijn beperkter dan zakken groter dan 1,80m. Echter; geef ons wat tijd, en wij vinden voor elke zak een afnemer!

Big bags op transport

Op Marktplaats staan dikwijls kleine partijtjes big bags, die bijna altijd onverkocht blijven. Los van het feit dat big bags niet heel vaak gebruikt worden gekocht in Nederland, zijn de transportkosten relatief hoog (ook voor particulieren) - tenzij het echt om de hoog is. Big bags zetten uit als ze eenmaal gebruikt zijn, waardoor je er weinig in een trailer, dan wel auto passen...het loont dus vaker om ze nieuw (opgevouwen) te kopen met een paar euro verzend/transportkosten, dan om ze zelf ergens op te halen.

Desalniettemin; om afval big bags rendabel te verkopen (voor industriele bedrijven), heeft men de keuze uit twee opties:

  • Big bags persen in balen;
  • Per volle 40 m3 container aanbieden, het liefst 2 containers per transport.

Heeft u een stroom big bags in uw productieproces, het liefst met losslurf en waarvan het gros heel is? Neem contact met ons op: [email protected] of 06-42800744

Eventuele vragen of opmerkingen kunt u ons ook mailen.

Balen big bags op transport