Bespaar tijd & geld Gecertificeerde afnemers Gratis opdracht plaatsing

Karton afvoeren

Veel ondernemingen genereren een karton of oud papier afvalstroom. Maar wat is karton? Karton bestaat uit houtvezels die aan elkaar vast zitten. Karton is niet eindeloos recyclebaar; houtvezels kunnen maximaal 6 tot 7 keer gerecycled worden.

Kartonprijs

De waarde van karton of  oud papier komt tot stand in de "oud papierprijs" of "kartonprijs". Dit is een internationaal geldende prijs voor 1 ton karton. In Nederland wordt deze prijs uitgebracht door "Marktberichten oud papier" (MOP) en de "Euwid".

Momenteel staat de oud papier prijs onder druk, door de afgezwakte economie in Azië. Veel oud papier gaat namelijk op transport naar China...

Indicatieprijs oud papier en karton: 50 - 70 euro per ton.

Voor het verkopen van uw karton, verwijzen wij u door naar onze kartonafvoer pagina.

Prijsbepaling voor kartonafval

De waarde van karton wordt door de waarde van het materiaal zelf bepaalt, maar eventuele huurkosten van rolcontainers of perscontainers, en het transport, bepalen wat er onder aan de streep ontvangen, of betaalt moet worden.

Kort gezegd: waarde van een kartonafvalstroom = opbrengst karton MINUS transportkosten MINUS huurkosten rolcontainer of inzamelmiddel.

Het is ook mogelijk dat karton gevouwen op een pallet wordt aangeboden, waardoor er geen huurkosten zijn. Dergelijke incidentele kartonstromen worden regelmatig op ons platform aangeboden om verkocht te worden tegen de beste prijs. Zie onze vraag en aanbodpagina voor het afvoeren van karton.

Hoe karton inzamelen?

De manier van inzamelen wordt bepaalt door het volume.

  • Laagvolume: rolcontainers
  • Middelgroot volume: een open/gesloten container - meestal 20 m3. Wij kunnen deze leveren; aan te vragen via de container verhuur pagina.
  • Groot volume:  een balenpers of een verticale, of horizontale perscontainer  

Gaascontainers voor kartoninzameling

Indien men rolcontainers moet inzetten, is het raadzaam om gaascontainers te gebruiken. Dit zijn rolcontainers, maar zijn volledig transparant. Het is een psychologische ervaringsregel dat gaascontainers zorgen voor een betere scheiding op de werkvloer, aangezien men de inhoud van het karton kan zien (!). Doordat het karton zichtbaar is, zal het (1) minder vervuild worden met andere afvalstromen en (2) zal men eerder geneigd  zijn om het karton ook écht in de kartoncontainer te plaatsen. Beide aspecten zorgen voor een hogere financiele vergoeding.

Relevante artikelen

Hergebruik kartonnen hoekbeschermers

Enveloppen en brief papier hergebruiken