Kartonnen hoekprofielen hergebruiken

DeAfvalMarkt.nl kan trots melden dat zij een succesvolle hergebruiktoepassing heeft gevonden voor 20 pallets met kartonnen hoekprofielen van de logistieke dienstverlener DB Schenker. De kartonnen beschermprofielen, die gebruikt worden om pallets te beschermen, worden normaal gesproken in de balenpers gestopt en afgevoerd als kartonafval, zoals bij elk bedrijf gewoon is.

kartonnen hoekprofielen kartonnen hoekprofielen in palletbox

 

De warehousemanager van de logistieke dienstverlener, Arjan Sloof, kwam op het idee om de hoekprofielen op te sparen. Bij zijn vorige werkgever had hij gezien dat de profielen kostbaar zijn in aanschaf. Daarnaast kwam het hem onlogisch over om de nog bruikbare profielen in de balenpers te stoppen i.p.v. te hergebruiken. Met die wetenschap gaf hij opdracht om de hoekprofielen in kartonnen palletboxen in te zamelen en te bewaren. Het vinden van een afnemer bleek echter lastig te zijn; op Marktplaats kreeg hij geen respons. Al googlend naar een platform dat meer specifiek gericht was op afval, kwam hij op deAfvalMarkt.nl terecht. Aangezien deAfvalMarkt.nl veel ompakbedrijven in haar netwerk heeft, werd het aanbod hier uitgezet en bleek een hergebruiker gevonden te zijn voor de 20 pallets!

Hergebruik: milieuwinst en financiële winst

Door de kartonnen hoekprofielen te laten hergebruiken helpt Arjan uiteraard het milieu, maar bezorgt hij zijn werkgever ook een fikse kostenbesparing. Een grove schatting is dat de hoekprofielen door hergebruik 5x meer opleveren dan als ze in balen geperst ter recycling zouden worden aangeboden.

Inmiddels zijn de volgende 30 pallets met kartonnen hoekprofielen alweer ingezameld en wachten ze op een nieuwe gebruiker.

Met dank aan Arjan Sloof, warehousemanager van DB Schenker.