Wikkelfolie afvoeren om te recyclen

Wikkelfolie, ook wel “stretchfolie”, is een veelvoorkomende afvalstroom in menig magazijn of productiebedrijf. Aangezien een groot percentage van alle verstuurde goederen worden voorzien van wikkelfolie, zijn de vrijkomende volumes groot…en volumineus!

Wikkelfolie efficiënt afvoeren

De hoeveelheid bepaalt de optimale afvoerwijze, maar ook de bereidheid van het bedrijf om zich in te zetten voor de hoogst mogelijke omzet, dan wel minimale milieubelasting.

In beginsel zijn er 3 mogelijkheden:

  • Weinig volume: rolcontainer inzameling
  • Veel volume: een (1) balenpers of een (2) perscontainer

Het soortelijk gewicht van wikkelfolie is circa 30 kg per kuub. Een gemiddelde 1.600 liter container kan dan +- 45 kg aan wikkelfolie inzamelen. Indien een bedrijf enkele honderden kilogrammen aan stretch moet afvoeren, kan men prima uit de voeten met rolcontainers, die gewisseld worden door een lokale afvalinzamelaar. Het wordt wat ingewikkelder, indien er meer dan 1.000 kg per maand vrijkomt….

Voor grotere volumes lenen een perscontainer of een balenpers zich. De positionering van een perscontainer of een balenpers, bepaalt welk van beide het meeste gemak biedt. Indien een balenpers dichtbij de bron kan worden geplaatst, zal een balenpers het aantal interne transporten drastisch verlagen.

Vergoeding LDPE folie

Men moet zich realiseren dat het “recyclen van folie” niks meer is dan het weer omvormen van het folie tot een plastic korrel die weer gesmolten kan worden tot nieuwe folie. Als het folie transparant is, kan de gerecyclede korrel voor alle kleuren worden ingezet. Indien het folie een kleur heeft, valt het het onder de noemer “bont”, en komt er een gekleurde korrel uit, die enkel nog ingezet kan worden voor de kleur zwart. De beperking in de bruikbaarheid van gekleurde folie, beperkt daarmee ook de vergoeding. Conclusie: transparante wikkelfolie is meer waard dan gekleurde folie. Het loont daarom om gekleurde folie apart te houden van transparante wikkelfolie.

Percentage gekleurde folie

In de afvalwereld spreekt men altijd over “kwaliteiten”. In termen van folierecycling komt de term “98/2” dikwijls voor. 98/2 Wordt gebruikt om de reguliere transparante wikkelfolie te duiden die in elk standaard magazijn vrijkomt. De 2 staat voor 2% vervuiling van kleur en de 98 voor 98% transparant. Op deze wijze zijn er veel kwaliteiten te duiden, die men op basis van ervaring, gebruikt:

  • 98/2
  • 95/5
  • 90/10
  • 80/20
  • 60/40

 

99/1 wikkelfolie

Afbeelding: 99/1 folie gebaald in balen

Er is ook "99/1" stretchfolie (zie plaatje boven); dit wordt dikwijls aangeduid voor nieuw/ongebruikt wikkelfolie – als het 1 keer is gebruikt, maar vrij van vervuiling, wordt het ook aangeduid als 99/1. Een voorbeeld is een plastic kledingbeschermer die over nieuwe kledingstukken wordt gedaan, dat niet in aanraking komt met de vloer.

Indicatie tarieven folie

Ten tijde, en net na Corona, beleefde de recyclingmarkt een gouden tijd. Het materiaal was niet aan te slepen door de gigantische vraag. Inmiddels, 2023, is de markt 180 graden gedraaid. Er is veel minder vraag naar hernieuwbare materialen zoals kunststof en karton en prijsverlagingen zijn aan de orde van de dag. Desalniettemin levert 99/1 kwaliteit nog enkele honderden euro's per ton op, en zal men voor de meer "bont gekleurde" kwaliteiten richting het nulpunt, dan wel een kleine bijbetaling moeten verwachten.

Voor meer informatie over het verkopen van uw folie of een balenpers: [email protected]