Recycling van Big Bags

Big Bags kunnen worden gerecycled tot een nieuwe inzetbare plastic korrel, ook wel rPP (recycled Polypropylene) genoemd.

De ene big bag is de andere niet, qua maatvoering, maar ook qua fysieke specificaties. De fysieke eigenschappen van een big bag zijn direct van invloed op het recyclingproces en op de eigenschappen van het eindproduct, de plastic korrel.

Hieronder is een aantal fysieke eigenschappen opgesomd die belangrijk voor het recyclingproces zijn:

- wel of geen binnenzak

- materiaal van de binnenzak: ldpe of aluminium?

- stroomgeleidingsdraden die in de big bag zijn verwerkt

- kleur van de big bag, of een bedrukking

- mate van vervuiling en type vervuiling (chemisch of food)

De meest ideale big bag om te recyclen is wit van kleur en heeft geen bedrukking.

Is het recyclen van big bags wel zo 'Maatschappelijk Verantwoord'?

Zodra men het woord recycling hoort, "is het goed", is de gedachte. Men vergeet echter dat veel FIBC (ander woord voor big bag) naar Azie worden getransporteerd wat voor veel CO2 uitstoot leidt.

Zoals hier boven geschetst, wordt de kwaliteit van de korrel bepaald door de "zuiverheid" van het PP materiaal. Vaak zijn de lussen van big bags gemaakt van PA...deze zullen dus verwijderd moeten worden indien men een zuiver PP eindproduct wenst. Het gebeurt vaak dat deze lussen met kapmessen onder "niet-Westerse" omstandigheden worden verwijderd, zoals hieronder weergegeven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Big bags recycling en granulaathandel: één wereld

Nadat de big bag is verwerkt tot een plastic korrel in een fabriek in Azie, zal deze nog verkocht worden aan een vewerker om er een product van te maken. De handel in plastic korrels (o.a. van big bags) is niet beperkt tot één regio. Het kan daarom goed kunnen dat een big bag - die "wordt gerecycled"- vanuit Nederland naar Azie verscheept wordt, daar verwerkt wordt, om vervolgens weer terug naar Europa of naar Amerika wordt verscheept. Het spreekt voor zich dat het exacte traject van dit proces niet doorzichtig is; gelukkig zorgen de huidige transportkosten er wel voor dat men klanten wat dichter bij huis zoekt.

Recycling in Europa

Om de verwerking van big bags 'dichter bij huis te houden' én om de verkoop van het regranulaat binnen Europa te houden, verwerkt deAfvalMarkt.nl haar big bags in Europa. 

Voor meer informatie kunt u ons een mailtje sturen: [email protected]