Balenpers

Bramidan in verpakkingslijn

(Industriële) bedrijven hebben vaak grotere afvalstromen, waardoor rolcontainers te duur en te veel transportbewegingen met zich meebrengen. Een balenpers is dan een goede oplossing; de afvalstromen worden gecomprimeerd tot balen, waardoor eenvoudig meer afval per transport kan worden afgevoerd, hetgeen kostenefficient is. De afvalvolumes moeten wel groot genoeg zijn, om de huur van de balenpers te compenseren, dan wel de aanschaf.

Een balenpers huren of kopen?

Een antwoord op die vraag hangt van uw situatie af: wilt u dat een balenpers op uw balans komt te staan, of wilt u er juist geen omkijken naar hebben middels een lease contract? Veel bedrijven houden zich logischerwijs weinig bezig met marktonwikkelingen van afvalstromen, waardoor men niet de beste marktkrijs voor de balen; hierdoor wordt de balenpers ongemerkt "duur". 

Voor de aanschafprijs dient u rekening te houden met zo'n 9.000 à 11.000 euro. Tweedehands zijn ze vaak tussen de 5.000 en 6.000 euro.

Aandachtspunten bij een vertical balenpers

  • de prijs die u krijgt voor de afvalstroom, bepaalt voor een groot deel of een balenpers een zinvolle investering is. Zoek daarom naar de beste afnemer en blijf de markt in de gaten houden!
  • een balenpers kan arbeidstijd opleveren, mits de pers strategisch wordt geplaatst (zo dicht mogelijk waar het afval vrij komt);
  • houd u rekening met een goede opslagplaats, het liefst droog. Het materiaal dient zo schoon mogelijk aangeleverd te worden, waardoor een langdurig verblijf in de buitenlucht de balen niet beter maakt: meeuwen en ongedierte komen er vaak op af.
  • indien u een balenpers huurt, laat u zich dan goed inlichten voor het gebruik. Bij storing wordt vaak gekeken "wiens schuld het is".
  • let op het voltage van de ruimte waar u de balenpers gebruikt; winkelruimtes hebben niet altijd de beschikking over 400 volt.
  • het gewicht van de baal bepaalt hoe vaak een medewerker de baal moet verplaatsen; een duurdere balenpers genereert vaak grotere en zwaardere balen.

Voor meer concreter advies over de aanschaf van een balenpers en het vermarkten van de bijkomende afvalstromen, kunt u contact met ons opnemen: [email protected]

 

Gerelateerde artikelen

Subsidie aanvragen voor een balenpers

Balenpers ja of nee: een praktijk voorbeeld

Praktische informatie over een balenpers