Balenpers ja of nee: een praktijk voorbeeld

Een balenpers: waar moet je op letten?

deAfvalMarkt.nl heeft voor een turkse supermarkt een analyse gemaakt van hun karton afval: is een balenpers rendabel en praktisch mogelijk?
Als eerste hebben we de kartonproductie bekeken, maar ook het soort karton. Veel dozen van de turkse supermarkt zijn typische fruit- en groentedozen. Deze zijn vaak te herkennen aan de wat bruinere kleur en zijn dikker en sterker dan reguliere kartonnen dozen. Het hebben van veel fruit- en kartondozen is gunstig, aangezien deze vaak uit golfkarton bestaan en dit is vrij nieuw karton; lees: nog weinig recycled, dus waardevol en goed te vermarkten.

Naast het karton bleek er ook redelijk wat plastic vrij te komen, hetgeen uiteraard gunstig is, want schoon plastic is immers veel geld waard.

Overzicht afvalkarton en plastic

Uit de Turkse supermarkt kwam per week –geloof het of niet -  :

Karton afvoer per week: circa 1.500 kg (elke dag een volle Mercedes Sprinter bus…).
Plastic afvoer per week: circa 70 kg (een volle zak per dag)

Het spreekt voor zich dat het voor de Turkse supermarkt in kwestie zeer interessant was om hun kartonproductie te comprimeren, aangezien ze nu dagelijks bezig waren met het afvoeren van hun karton. Vanuit direct kostenperspectief was de balenpers geen voor de hand liggende oplossing! deAfvalMarkt.nl kan het karton verkopen voor 70 euro per ton; kortom, 420 euro opbrengst per maand. Echter, de kosten per transport zijn 50 euro, 2x per week. Tel hierbij de huur op en het kost €100 per maand om over te gaan op de balenpers. Daartegenover staat dat de Turkse supermarkt niet meer dagelijks de bus hoeft in te laden en naar de stort te rijden. Uiteraard spreekt voor zich dat als je deze uren uitzet tegenover de 100 euro per maand kosten, dat het een goede investering blijft!

Ruimte voor balenpers

Nadat de noodzaak is vastgelegd, moet er gekeken worden naar de ruimte. Het magazijn was groot genoeg voor de balenpers; ook was er 400 V aanwezig – geen overbodige luxe voor grotere balenpersen. De achterdeur van het magazijn had een vrije doorvoer van 77 cm en 229 cm in de hoogte. Vooral de breedte van 77 cm is een probleem, aangezien dit de baalgrootte bepaalt en daarmee ook de keuze van je machine.

In eerste instantie hebben wij gekeken naar een kleinere balenpers, te weten onderstaande balenpersen:

 

 

Orwak 3310   Allmarec 75   Bramidan b3
Orwak 3310   Allmarec 75   Bramidan b3
extra info Orwak 3310   extra info Allmarec 75   extra info Bramidan b3

 

 

Deze balenpersen kosten allen tussen de €3.000 en €3.500 en maken kartonnen balen van 50 tot 75 kg.

 

Welke vulopening?

Wat bepaalt hoe groot de vulopening van de balenpers moet zijn? Het antwoord is simpel: hoe groot zijn de kartonnen dozen en hoeveel kartonnen dozen moeten per dag verwerkt worden. In het geval van de Turkse supermarkt kunnen dat relatief grote dozen zijn én er komen per dag ook zeer veel dozen vrij. Je wilt uiteraard voorkomen dat één mederwerker de hele dag bezig is met het verwerken van kartonnen dozen. Dit kan je voorkomen door een balenpers te nemen met een grotere vulopening, want je kunt dan meer dozen verwerken zonder te wachten.

 

Overzicht vulopeningen en baalgroottes van de verschillende balenpersen:

Bramidan B3

700 x 460

700  x 650 x 500

Orwak 3110

700 x 460

700  x 600 x 500

Allmarec 75

700 x 700

700  x 1000  x 500

 

Gezien de continue stroom van kartonnen dozen, zijn deze vulopeningen én de de ruimte eronder onvoldoende. We zullen dus op zoek moeten gaan naar een grotere balenpers. Nog voordat een grotere deur geplaatst moet worden, is er nog de optie van een meerkamerbalenpers én een electrisch-mechanische pers. De eerste is interessant omdat er immers doorgewerkt kan worden, ten tijde het gebruik van 1 kamer; de electrisch-mechanische balenpers is interessant, omdat de behuizing smaller is, waardoor deze balenpers nog nét door de deuropening kan. Ook de balen passen door de deur opening.

Zie hier de Orwak 5070 en de electrisch-mechanisch NP 60-II:

 

Orwak 5070   Balenpers np 60-II
Orwak 5070   np60-ii

 

Om de werking van de twee kamers te zien, zie hier een filmpje van een demo:

 

Het is echter de vraag of beide machines voldoende zijn, een balenpers met een grotere vulopening die zwaardere balen produceert (250 kg) zou de ideale oplossing zijn. Op dit moment beslist de Turkse supermarkt voor welke oplossing zij zullen gaan…to be continued!

Voor vragen, suggesties of opmerkingen: [email protected]