Swill

Swill afval, of ook wel keukenafval, zijn alle gegaarde etensresten die vrijkomen in een keuken. Indien u 200 kg of meer etensresten per week produceert, bent u wettelijk verplicht deze te scheiden. Swill afvoeren kost helaas geld in plaats dat het geld oplevert. Op onze vraag en aanbodpagina kunt u kosteloos een veiling starten, zodat inzamelaars kunnen bieden op het afvoeren van uw swill containers.

Naar de vraag en aanbodpagina voor swill

Indicatie marktarieven swill rolcontainers

Afhankelijk van uw locatie, kunt u met onderstaande prijzen rekenen:

  • 8 € tot 15 € kosten per wissel voor een 120 liter rolcontainer.

  • 12,50 € tot € 20 euro kosten per wissel voor een 240 liter rolcontainer

Let op! Afvalverwerkers houden rekening met het type horeca-bedrijf dat swill aanbiedt. Chinese restaurants serveren vaak gerechten met relatief "zwaar eten", waardoor hun rolcontainers aanzienlijk zwaarder zijn dan bijvoorbeeld snackbars. Een 240 liter rolcontainer met mie kan zomaar 250 kg wegen!

Rolcontainers voor swill huren: waar moet u opletten?

De eerste vraag die u zich als hygiënebewuste horeca-ondernemer moet stellen:

"Krijg ik op locatie schone rolcontainers terug na een wissel"? Het meebrengen van schone rolcontainers is logistiek onhandig en bepaalt de prijs, dus hierop kan men 'bezuinigen'.

Voor het vinden van de juiste afnemer, is het goed om stil te staan dat de markt voor het afvoeren van swill door een tweetal bedrijven bediend:

  1. afvalinzamelaars, die de swill weer doorverkopen aan een verwerker
  2. afvalinzamelaars, die de swill ook kunnen verwerken

Tot categorie 1 behoren de berkende landelijke inzamelaars. Categorie 2 zijn de inzamelaars die zich alleen op het afvoeren van swill richten. Zij hebben vergistingsinstallaties om van de swill biogas te maken. Vaak richten deze inzamelaars ook op de inzameling van gebruikt frituurvet. Het spreekt voor zich dat afnemers die ook de verwerkingscapaciteit in handen hebben, goedkoper kunnen aanbieden. Vraag daarom of men enkel inzamelaar is, of dat men ook de verwerking in eigen beheer heeft.

Alternatieve oplossingen voor swill?

Rolcontainers zijn niet de enige oplossing. Het is ook mogelijk om een mobiele vergister aan te schaffen, zodat u op locatie het organisch afval kunt composteren.
CombinIndien u toch voor de rolcontaineroplossing gaat, kunt u ervoor kiezen om de Combin aan te schaffen. Dit is een speciaal ontworpen deksel dat stank en ongedierte terugdringt.

Is het verstandig om swill te scheiden?

Ja, dat is het zeker. Niet alleen vanwege de wettelijke verplichting, maar ook vanwege de kosten. Etensresten zijn relatief zeer zwaar, en afvalinzamelaars weten dat er altijd etensresten in de restafvalcontainer achterblijven. Zij berekenen daarom vaak 'dure' tarieven voor het afvoeren van de restafval rolcontainer bij een horecabedrijf - en dan met name bij 'de Chinees'! Het verwerkingstarief van Swill ligt lager dan het verwerkingstarief van restafval/bedrijfsafval.
Door goed te scheiden, verdwijnt er minimale hoeveelheid swill bij het dure restafval. Hierdoor kunt u de frequentie en de grootte van de restafval rolcontainer minimaliseren, waardoor u kosten bespaart!

Swill - in welke rolcontainers inzamelen?

Swill wordt in de regel door 2 maten rolcontainers ingezameld:

  • 120 liter rolcontainer
  • 240 liter rolcontainer

Schroom niet contact met ons op te nemen voor vrijblijvend advies: [email protected]

Relevante artikelen

Mobiele composteerder: Big Hanna

Combin: de geurloze kliko