Combin

Afbeelding van de Combin

Frank Bernsen kwam op een warme avond laat thuis en zag flink wat maden uit zijn 240 liter rolcontainer (lees: “kliko) kruipen... Dit was voor hem het startpunt om een product te ontwikkelen,waarmee zijn kliko schoon, stank & vliegvrij zou blijven. Het eerste idee dat Frank bedacht was een raamhor, waarmee de vlieg buiten de kliko zou blijven. Helaas kon de vlieg nog steeds eitjes door de hor laten vallen. Hij gaf de moed niet op en samen met de Universiteit van Wageningen maakte hij een ontwerp waarmee de vlieg definitief geen toegang zou krijgen tot de kliko.

 

Na enkele prototypes in China te hebben vervaardigd, heeft Frank een product ontworpen dat aan zijn geuitte wens voldoet: de Combin.

De Combin is een ‘deksel’ dat op elke 240 liter kliko past. Het is echter niet ‘zomaar’ een deksel; nee, een heuse high tech deksel met een filter , een geintegreerd waterafvoersysteem, en een ontwerp dat ‘geen-kieren-voor-vliegen’- proof moet zijn.

Combin versus standaard kliko

Frank legt uit dat een ‘standaard’ kliko het ‘natuurlijke proces’ van composteren in wezen belemmert. Het afval wordt in de kliko gedumpt en de kliko wordt gesloten. Het resultaat is een ‘gesloten systeem’ met vrijwel geen beluchting; kortom, het afval blijft vochtig,  gaat rotten, stinken en trekt vliegen en ongedierte aan... Echter;  de Combin heeft een speciaal filter dat voor beluchting zorgt, waardoor het natuurlijke rottingsproces op gang komt en de stank achterwege blijft. Daarnaast ontstaan er geen maden in de kliko, omdat de vlieg zijn eitjes er niet in kan leggen.
Het Combinsysteem beperkt zich niet alleen tot het filter. Geinspireerd door het ontwerp van een dubbele isolatiewand in een espressokop, heeft Frank een bijsluitende jutenzak laten ontwikkelen, waardoor er beluchtingsruimte tussen de klikowand en het afval ontstaat. Het oppervlak dat op deze wijze geventileerd wordt, is 12x groter dan bij een ‘gewone’ kliko, met alle positieve gevolgen van dien.

afbeelding van onderkant van kliko  
Frank laat zien waar normaal de chip zit waarmee de vuilniswagen
de kliko 'herkent' en het gewicht registreert: Big Brother is watching us
!
 

Mogelijke afzetmarkten

Dat de Combin zorgt voor de intrede van een heuse schone kliko, heeft voor een aantal markten een positieve bijwerking, te weten:

1.Horeca
Tot voor kort was de kliko geen graag geziene gast in de spoelkeuken. De VWA heeft zowaar het gebruik van de kliko met Combin goedgekeurd voor horecagebruik! 

2. Gemeente en partikulieren
Volgens de berekeningen van Frank kan de Combin een kostenbesparing realiseren van enkele tonnen voor middelgrote gemeentes. Deze kostenbesparing wordt gerealiseerd doordat de kliko's minder vaak hoeven te worden geleverd, omdat het stankargument vervalt.  Daarnaast zorgt de verbeterde hygiène ervoor dat de partikulier geprikkeld wordt om beter te scheiden. Het gebeurt nu nog vaak dat in de zomermaanden veel barbecue-afval in de grijze bak terechtkomt, als de grijze bak eerder wordt geledigd dan de groene. Met de Combin hoeven mensen met warm weer niet onnodig de groene kliko te ontzien. De kosten voor GFT-afval zijn circa 55 euro per ton t.o.v. circa 115 euro per ton voor het afval in de grijze container. Kortom, een betere scheiding, levert een besparing voor de gemeente op.

Indien de gemeentes niet volledig overtuigd worden door Frank; niet getreurd, Frank hoopt de partikulieren ook direct te bereiken via retailers als Blokker.

Achtergrondinformatie Combin:

Investeringssosten voor het ontwikkelen van 1 prototype: €1600

Investeringskosten voor het ontwikkelen van de matrijs:  €400.000

Verkoopprijs Combin: nog niet bekend