Verbouwen zonder rommel

Het is zover, jullie gaan de keuken, badkamer of het complete huis aanpakken. En wat is het fijn als het niet te allen tijde een ongelooflijke rotzooi is van puin en fijnstof dat vrijkomt bij de klus. Als je huis netjes en opgeruimd blijft, kun je vrij rondlopen en houd je het overzicht. Is het jou een mysterie hoe je dit voor elkaar krijgt? Dan zijn deze tips vast handig!

 

  1. Organiseren kun je leren

Voordat de verbouwing of renovatie begint, is het slim om de benodigde gereedschappen en materialen in huis te hebben. Controleer ook of alles compleet is. Heb je twee rechterhanden en ga je zelf aan de slag? Maak dan een duidelijke planning. Als je de klus uitbesteedt, is het ook verstandig om de werkzaamheden in de gaten te houden. Zo weet je wat elke dag gebeurt en kun je inspelen op het afval dat vrijkomt.

 

  1. Houd de werkplek overzichtelijk

Het is wel zo fijn als je een bak hebt waar je al het afval in kwijt kunt. Hiervoor kun je bij één van onze partners, zoals Regiocontainer, een bouwafval container huren. In deze afvalbak mag bijvoorbeeld grofvuil, steen, hout en beton. De container bestel je voor een aantrekkelijke prijs waarbij btw, zes weken huur, transport en afvalverwerking zijn inbegrepen. Je kunt kiezen uit bakken met een inhoud van 3 tot 40 m3. Zo houd je de werkplek overzichtelijk door al het afval in de container te dumpen.

 

  1. Houd de werkplek schoon

Bij een verbouwing of renovatie komt naast afval veel fijnstof vrij. Tenzij je hier een industriële stofzuiger voor hebt, kun je beter niet gaan zuigen. Vegen is een goede tweede optie, hoewel het fijnstof zich dan meer verspreid in de lucht en dat wil je ook niet. Daarom kun je het beste eerst vegen en vervolgens ramen en deuren openzetten. Als het nodig is nog een keer vegen of dweilen.

 

  1. Dek meubilair af

Heb je nog meubels of andere voorwerpen in de ruimte staan tijdens het klussen? Dek ze af met doeken of plastic hoezen. Zo blijven je meubilair en andere voorwerpen schoon. Stel dat er iets op valt of er wordt tegenaan gestoten, dan zijn ze redelijk goed beschermd. Het heeft natuurlijk de voorkeur om een ruimte zo leeg mogelijk te maken, maar dit is niet altijd mogelijk.

 

  1. Houd de werkplek leeg

Ben je met je eigen gereedschap aan het klussen? Dan is het handig om alleen de apparaten bij de hand te houden die je in de komende paar uren nodig hebt. Overbodig gereedschap leg je in een andere ruimte, zodat de omgeving waar je klust overzichtelijk blijft. Zo houd je ook meer plek over voor de apparaten die je wél gebruikt, en is de kans kleiner dat je ergens over struikelt, of dat er iets valt. Je kunt sneller werken en de klus is in no time geklaard!