Circulair karton met afval

Onlangs werd deAfvalMarkt.nl benaderd door het duurzame adviesbureau Copper8 met de volgende vraag: “wij hebben 200 visitekaartjes over en 25 Illy blikjes. Kunnen jullie daar een kunstwerk van laten maken voor ons kantoor”? deAfvalMarkt.nl heeft deze opdracht aangenomen en uitgezet bij verscheidene afvalkunstenaars; de kunstenaar met het leukste idee krijgt de opdracht!

Huur naar (her)gebruik

Dit ongewone verzoek lijkt afkomstig te zijn van een ongewoon bedrijf en dat is Copper8 zeker! Als vernieuwend “business model” huren zij hun eigen kantoorpand niet per m2, maar betalen zij per medewerker. Dit houdt in dat de verhuurder meer inkomsten krijgt van Copper8, naarmate Copper8 ook meer inkomsten krijgt (door de extra medewerkers). En vice versa. Deze innovatieve manier van denken, passen zij ook in hun advies toe bij hun klanten. En ook bij de inrichting van hun eigen kantoor.

 

Copper9 heeft veel duurzame aspecten geimplementeerd in hun kantoor

 

Ervaren meubilair

De (vergader)tafels zijn gemaakt van sloophout; dit is echter niet te zien door de design-achtige uitstraling van de tafels! De normale werktafels daarentegen zijn weer niet in eigendom van Copper8, maar worden “op bruikleen” door de bekende firma Gispen ter beschikking gesteld. 

Samen met de in de jaren 80 populaire stoelen van Gispen worden deze meubels als “ervaren meubilair” (lees: “verouderde modellen”) aangeduid door de marketeers van Gispen. Bruikleen is hierdoor een handige oplossing voor beide partijen.
Alle meubels staan weer op tapijt dat gemaakt wordt van visnetten door de firma Interface, en betalen zij voor het gebruik en niet voor het eigendom van de vloerbedekking.

 

Sloophouten vergadertafel      Ervaren meubilair van Gispen
design tafel van sloophout  duurzame kartoninrichting met hergebruikte bouw&sloopafval

 

Net zoals bij het verduurzamen van een afvaloplossing, levert het verduurzamen van kantoorinrichting, en het gebruik van sloopafval, ook bijna altijd een kostenvoordeel op.  De wandversiering in de werkhokjes komt uit het stadsdeelkantoor van de Baarsjes, ‘gratis’ en erg design-ogend. Ook de plaatsing van de authentieke houtenschotten uit een seniorencomplex - wederom realiseerbaar binnen elk budget- draagt bij aan verminderde milieudruk en een plezierigere belevingssfeer in het kantoor.

Oude krantenknipsels

Last but not least, het plafond: dat is gemaakt van oude krantenknipsels! Goedkoop, prikkelend for the eye en het werkt isolerend!

De vraag is natuurlijk of Copper8 onder haar personeel speciale commissies heeft ingesteld die zich met de verduurzaming van het kantoor bezighouden. Het antwoord is nee: “iemand van ons komt het ergens tegen en als we het allemaal leuk vinden, doen we het gewoon”.  Zo waren de papieren verzamelmandjes voor het oud papier een toevallige vondst op internet van één van de medewerkers. Kortom; als een kantoor echt een duurzame visie heeft verankerd onder haar werknemers, komen de ideëen, groot en klein, vanzelf!

TIP: Copper8 zoekt nog energieke duurzame ondernemers die kantoorruimte bij hen willen huren.

Werk jij ook bij een kantoor dat de standaardkantoorinrichting, waar mogelijk, aanpast met/voor duurzame (afval)alternatieven? Dan ontvangen wij graag een mailtje: [email protected]