Markt voor Big Bags ingestort

big bag op heftruck

Nu China haar deuren voor kunststoffen, en dus ook big bags, heeft gesloten worden de gevolgen steeds zichtbaarder. Er is een overvloed aan big bags aanwezig in Nederland en binnen Europa.

Vraag en aanbod big bags

Zoals met veel afvalstromen, zijn veel ondernemers nog in de veronderstelling dat ze 'goud in handen' hebben als een partij big bags worden aangeboden. Feit is dat recyclingprijzen varieren van 0 tot 50 euro opbrengst per ton gebruikte big bag; hier moeten de transportkosten nog van af. Kortom, er moet geld bij, wil men van de big bags afraken. Ook bedrijven zich toeleggen op het reconditioneren van big bags, hebben een inname stop, omdat er een overvloed aan zakken is in de markt. Dit betekent dat een aantal aanbieders van big bags dus noodgedwongen zich moet richten op recyclers, die hen helpen bij de afvoer.

Maar ook aan de inzamelaarszijde lijkt er een verschuiving plaats te vinden. De afgelopen weken hebben wij enkele inzamelaars gesproken die allen "gestopt zijn met big bags", want er zit geen geld meer in. Waar een inzamelaar begin dit jaar nog €150 per ton kon krijgen, lijkt die prijs ook nu niet meer haalbaar te zijn.

Export voor hergebruik big bags 

Inmiddels is er een aantal landen waar wel een tekort heerst aan big bags. Wij krijgen steeds meer klante nin het buitenland aan wie wij big bags verkopen, het liefst per transport geleverd vanaf een productiebedrijf in Nederland of België. De prijzen die wij hierdoor kunnen bieden varieren van 40 cent tot 60 cent opbrengst per big bag, inclusief transportkosten. Inmiddels groeit ons klantenbestand gestaag, maar hopen wij nog meer klanten te kunnen verwelkomen op korte termijn.

Januari - Februari oogstseizoen suikerindustrie

Voor de korte termijn zal de periode na Januari en Februari 2019 interessant zijn. In de 1e twee maanden van een nieuw jaar, wordt namelijk de suikeroogst in de suikerfabrieken bevoorraadt. Zodra de silo's vol zitten - en die komen vol te zitten - wordt het restant aan suiker tijdelijk in big bags opgeslagen. Het gaat hier om tientallen duizenden big bags, die ook weer snel na Januari en Februari op de markt komen.

Indien u een partij big bags wilt verkopen, kunt u deze aanmelden via [email protected] of via onze vraag en aanbodpagina voor gebruikte big bags.