Afvalkunstenaar: Roger van den Akker

"Ik heb een liefde voor verval. Raak gecharmeerd van een 'doorleefd' stuk hout, een verroest stuk metaal, maar ook van een rolschaats uit vervlogen tijden".

 

Van Afval naar Kunst..

deAfvalMarkt.nl kreeg onlangs een ongewoon verzoek: Afvalkunstenaar Roger van den Akker zocht gebruikt materiaal voor zijn nieuwe kunstwerken.  Zijn werkwijze is even simpel als sfeermakend: "gebruikt materiaal 'ontdoe' ik van zijn oorspronkelijke betekenis en laat deze in een andere context zien". Nieuwsgierig naar de Afvalkunstwerken hebben wij het atelier van Roger bezocht. En eerlijk is eerlijk, elk werk van Roger creëert een sterke eigenzinnige sfeer, waar zelfs niet-kunstliefhebbers niet omheen kunnen. Zo geeft de opgesloten harig ogende rioolpijp in de metalen kooi een daadwerkelijk gevoel van claustrofobie. En zou de stellage met de zaag erop als decor niet mistaan in een film als 'Chainshaw Massacre'. 

 

(laden van onderstaand filmpje kan even duren...)

 

Milieustraten als kunstleverancier?

Om zijn "grenzen te verleggen" wil Roger het netwerk van de deAfvalMarkt.nl gebruiken om niet meer afhankelijk te zijn van vondsen bij toeval, of van het aanbod van kringloopwinkels. Vreemd genoeg is het voor Roger moeilijk om aan goed materiaal te komen. "Millieustraten zijn niet erg toegankelijk. Brengen mag, meenemen niet. Een hebberige gedachte! Ook zijn er tegenwoordig veel sociale banen in het leven geroepen om de straten schoon te houden. Voor mij een regelrechte bedreiging! Daarnaast is het soms maar de vraag of mensen het op prijs stellen als je hun afval meeneemt als ze bijv. aan het verbouwen zijn. Laatst zag ik een mooi gebroken stuk hout met een geweldige textuur bij een verbouwing. Ik durfde hem toen niet mee te nemen, maar lag er de hele nacht wakker van; ik moest en zou dat stuk hout hebben! De volgende dag ben ik teruggegaan en heb het toen gewoon meegenomen."

 

Hergebruik op zijn duurzaamst

Opmerkelijk genoeg is Roger als Afvalkunstenaar niet alleen een hergebruiker, maar ook een heuse 'duurzame' hergebruiker. Elk werk is 100% demontabel en er wordt geen lijm gebruikt. De gebruikte materialen verliezen daardoor nooit hun (oorspronkelijke) waarde en kunnen desgewenst in elk kunstwerk worden gebruikt.

 

Bedrijven die van hun gebruikte materialen een kunstwerk willen laten maken, kunnen contact met ons opnemen. Uiteraard kunnen bedrijven die hun gebruikte materialen aan Roger willen donoreren zonder dat zij een kunstwerk krijgen, ook reageren! Elk bedrijf dat reageert zal deAfvalMarkt.nl extra in het zonnetje zetten.

 

 

Een aantal werken het uit portfolio van Roger:

 

Afvalkunst met artsentafel
 
 Afvalkunst met hout
 
Afvalkunst met rolschaats
 
kapot hout
 
afvalkuknst met pallet

 

Heb je ook iets met Afval? Laat het ons weten en stuur ons een mailtje: [email protected]