Afval wordt eindelijk Grondstof!

Ondanks de vele groene kreten als “Afval is grondstof”, is afval nog steeds niet recyclebaar.  Dat wil zeggen, we “downcyclen” ons afval en noemen dat “recyclen”. Kortom,  de grondstoffen die we nu uit ons afval halen, is van veel mindere kwaliteit dan de oorspronkelijke, waardoor we het niet wéér kunnen gebruiken voor het oorspronkelijke product. Gevolg: grondstofschaarste...
Welnu! International Pure Propulsion b.v. uit Stadskanaal kan afval wél echt recyclen, waardoor we de maagdelijke grondstoffen uit het afval kunnen terug halen, zonder kwaliteitsverlies! In feite betekent dit dat het afvalprobleem voor een groot deel is opgelost.  De beweringen van Pure Propulsion lijken op waarheid te berusten, aangezien de technologie door de Universiteit van Wageningen onderzocht is, en bewezen.

Zonder afvalscheiding aan de bron...

De directeur van International Pure Propulsion, dhr. N.  Peters, vertelt dat zij met de 3R (Reversibles Real Recycling) technologie huishoudelijk afval én bedrijfsafval kunnen omtoveren tot grondstoffen. Pikant detail daarbij is dat voorscheiding niet (meer) nodig zal zijn en alle organische smurrie die in het afval zit, omgezet wordt in energie. Dit houdt in dat bedrijven –bij wijze van spreken-  hun afval in 1 container kunnen verzamelen en huishoudens niet meer hoeven te hanussen met meerdere kliko’s.

1e pilot in Arnhem

Het ei van Columbus is nu eindelijk ontdekt, zal de eerste reactie van de lezer zijn. Helaas loopt Pure Propulsion in de praktijk tegen veel weerstand op bij het verkopen van hun technologie. “De grote afvalverwerkers zeggen allemaal dat dit de toekomst is, maar ze kunnen de investering op dit moment niet bolwerken, aangezien hun geld vast zit in de verbrandingsovens”. Hierbij moet wel de kritische noot geplaatst worden dat momenteel het verbranden van afval voor energie met subsidiegeld wordt aangevuld. Kortom;  afvalverwerkers worden op deze wijze niet geprikkeld om te innoveren. IPP bv is daarom nu met verschillende overheidspartijen bezig om gezamenlijk een 3R project te realiseren in Arnhem. Voor de lezer die ook een investeerder is, of kent: IPP BV is nog op zoek naar investeerders met een groene visie.  
Met de fabriek in Arnhem wil men de rest van Nederland een demonstratie geven van de 3R technologie, om vervolgens opschaling mogelijk te maken. En uiteraard om ons land met deze innovatie minder afhankelijk te maken van grondstofproducerende landen als China en Rusland.

Schematisch ziet het recyclingproces van de toekomstige fabriek in Arnhem er alsvolgt uit:

3R

De fabriek gaat eerst een mixed samenstelling van plastics en tetrapaks verwerken. Met het rendement wordt er geïnvesteerd in een E-waste plant, zodat óók metalen en kritische grondstoffen uit electronisch afval (pc’s en mp3-spelers) herwonnen kunnen worden. Daarmee is de circel rond.

Voor meer informatie over de 3R Technologie of over de investeringsmogelijkheden, kunt u contact opnemen met dhr N. Peters van International Pure Propulsion b.v.